Subscribe to syöte Verkkouutiset
verkkouutiset.fi uutisotsikot
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 20 min sitten

François Fillon aikoo pysyä Ranskan presidenttikisassa korruptiotutkinnasta huolimatta

19.2.2017 - 20:43

Republikaanipuolueen ehdokas on menettänyt asemiaan mielipidemittauksissa.

Ranskan republikaanipuolueen presidenttiehdokas François Fillon ei aio luopua ehdokkuudestaan korruptiotutkinnasta huolimatta. Fillon kertoi asiasta Le Figaro -sanomalehden haastattelussa.

Hän lupasi aiemmin vetäytyä, jos häntä vastaan aloitetaan virallinen korruptiotutkinta.

Fillonin epäillään palkanneen vaimonsa ja lapsensa poliittisiksi avustajiksi ilman, että he ovat joutuneet työskentelemään palkkansa eteen.

Fillonin mukaan hänen vaimonsa yli 15 vuotta jatkunut työskentely parlamenttiavustajana oli todellista ja laillista.

– Päätökseni on selvä: olen ehdokas ja aion jatkaa voittoon asti, Fillon sanoi.

– Mitä lähemmäs vaalipäivää tulemme, sitä suurempi skandaali olisi kieltää keskustaoikeistolta ehdokas, hän jatkoi.

Fillon on tippunut viime aikoina mielipidemittauksissa jo kolmanneksi.

Ensimmäisen kierros menisi tämänhetkisten mittausten perusteella äärinationalistisen Kansallisen rintaman Marine Le Penille ja toiseksi kiilaisi sitoutumaton ehdokas Emmanuel Macron.

Macron on entinen sosialistien talousministeri, joka erosi tehtävästään talouspoliittisten erimielisyyksien seurauksena. Nyt hän kampanjoi oman poliittisen liikkeensä ehdokkaana keskustaliberaalilla ja eurooppamyönteisellä ohjelmalla.

Tämänhetkisten mielipidemittausten mukaan sekä Fillon että Macron voittaisivat Le Penin presidentinvaalien toisella kierroksella.

Ben Zyskowicz kertoo, miksi äänesti aito avioliitto -aloitetta vastaan

19.2.2017 - 17:50

Kokoomuksen kansanedustaja sanoo totuttautuneensa siihen, että avioliitto merkitsee myös samaa sukupuolta olevien liittoa.

Ben Zyskowicz kertoo Verkkouutisten BenTV:ssä (alla) ajatelleensa viime vaalikaudella "vanhan liiton miehenä", että kaikki saavat rakastaa ketä haluavat ja viettää elämänsä kenen kanssa haluavat, mutta että avioliitto tarkoittaa käsitteenä ja instituutiona miehen ja naisen välistä liittoa.

– Hävisimme sen äänestyksen. Asia ei ole minulle henkilökohtaisesti hirveän tärkeä, ja sen jälkeen olen totuttautunut siihen ajatukseen, että avioliitto käsitteenä ja instituutiona tarkoittaa myös samaa sukupuolta olevien liittoa.

Ben Zyskowicz äänesti aiemmasta kannastaan poiketen tällä viikolla eduskunnassa tasa-arvoista avioliittolakia vastustanutta Aito avioliitto -kansalaisaloitetta vastaan.

– Äänestin itse asiassa sukupuolineutraalin avioliiton puolesta, koska katson, että asia on ratkaistu viime vaalikaudella.

Zyskowiczin mukaan siitä ei tulisi mitään, jos tilannetta vaihdeltaisiin tällaisessa tai muissakaan asioissa edes takaisin.

– Demokratiaan kuuluu, että enemmistö päättää.

Aito avioliitto -kansalaisaloite kaatui eduskunnassa äänin 120–48. Samaa sukupuolta olevien avioliiton salliva lainmuutos tulee voimaan 1. maaliskuuta.

Lue myös:

Ben Zyskowicz: Saattaa olla, että äänestin väärin, mutta äänestin oman näkemykseni mukaisesti

KL: Ruotsalaismuoti menee kaupaksi – boksereita 50 prosentin katteella

19.2.2017 - 17:50

Kauppalehden mukaan ruotsalaiset muotitalot lyövät myyntiennätyksiä kovilla voittomarginaaleilla.

Yksi kovan tuloksen tehneistä on Hennes & Mauritz, jonka myynti nousi seitsemän prosenttia 23,5 miljardiin euroon.

Myös boksereistaan tunnettu Björn Borg nosti myyntiään viime vuonna 12,3 prosenttia 18,1 miljoonaan euroon. Yhtiön voittomarginaali on Kauppalehden mukaan lähes 50 prosenttia.

Ruotsalaiset ovat onnistuneet luomaan kova kasvua jopa sukkakaupoilla, kun Happy Socks teki viime vuonna 32,2 miljoonan euroa myyntiä. Yhtiön voittomarginaali oli hieman yli 15 prosenttia.

Poliisi etsii neljää pohjoiskorealaista Kim Jong-unin veljen murhasta

19.2.2017 - 17:48

Kim Jong-nam myrkytettiin maanantaina.

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam myrkytettiin Kuala Lumpurin lentokentällä maanantaina. Poliisi kertoi neljännestä murhaan liittyvästä pidätyksestä lauantaina. Kolme ensimmäistä epäiltyä pidätettiin jo aiemmin.

Lauantaina pidätetty Ri Jong Chol on ensimmäinen murhasta epäilty pohjoiskorealainen.

Nyt Malesian poliisi etsii neljää muuta pohjoiskorealaista murhaan liittyen. Poliisin edustaja Noor Rashid Ibrahim ei ottanut kantaa murhan tilaajaan, mutta kertoi, että poliisi etsii teosta epäiltynä neljää Pohjois-Korean kansalaista.

LUE MYÖS:

Epäilty murhaaja luuli tekoa pilaksi – uusi käänne Kim Jong-namin murhassa

Sosialidemokraatit nousivat gallupkärkeen Saksassa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen

19.2.2017 - 17:03

Euroopan parlamentin entinen puhemies Martin Schulz on saanut Saksan demarit hurjaan galluplentoon.

Saksan kristillisdemokraattinen CDU-puolue on tippunut mielipidemittausten kakkospaikalle ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Asiasta kertoo Politico-lehti.

Edellisen kerran liittokansleri Angela Merkelin puolue jäi mittauksissa sosialidemokraattiselle SPD puolueelle vuonna 2006.

SPD:n nousu alkoi, kun Euroopan parlamentin entinen puhemies Martin Schulz valittiin puolueen kansleriehdokkaaksi. Puolue on kohonnut gallupeissa hurjaa tahtia, jopa 12 prosenttia neljässä viikossa.

Tällä hetkellä SPD:tä äänestäisi 33 prosenttia saksalaisista ja CDU:ta sekä sen baijerilaista sisarpuoluetta CSU:ta 32 prosenttia.

Emnidin tekemään mielipidemittaukseen haastateltiin 1885 äänestäjää. Saksassa järjestetään vaalit syyskuussa.

USU: Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja ei kannata tiukennuksia lainakattoon

19.2.2017 - 16:32

Finanssivalvonta harkitsee esittävänsä kahta tiukennusta asuntolainoja koskevaan sääntelyyn

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) ei kannata Finanssivalvonnan suunnittelemia asuntolainakaton tiukennuksia, kertoo Uutissuomalainen. Hän ei usko, että tiukennusehdotukset päätyvät lakiin saakka.

Asuntolainakaton tausta-ajatuksena on, että asunnon ostajilta edellytetään lisävakuuksia ja omaa rahaa asunnon ostamiseen, eikä asuntoa voisi ostaa kokonaan velkarahalla. Tällä hetkellä asuntolaina voi olla korkeintaan 90 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta.

Talouselämän mukaan Finanssivalvonta harkitsee esittävänsä kahta tiukennusta sääntelyyn. Ensinnäkin, lakia kiristettäisiin niin, että lainaa saisi jatkossa vain 90–95 prosenttia asunnon arvosta, muista vakuuksista riippumatta. Toiseksi, lakiin voisi tulla katto tuloihin suhteutetuille lainamenoille.

– Parhaiten nämä toimisivat rinnakkain. Muissa maissa näistä on hyviä kokemuksia, sanoo Finanssivalvonnan johtava riskiasiantuntija Tommi Orpana Talouselämälle.

– En pidä ehdotuksia hyvänä asiana. Tässä mennään vähän liian pitkälle. Tässä vaikeutetaan liian paljon nuorten ihmisten asunnon hankintaa, Kaj Turunen sanoo.

Asuntolainakatto tuli voimaan viime heinäkuussa.

Pelastakaa Lapset huolissaan taisteluiden keskelle joutuneista Mosulin lapsista

19.2.2017 - 16:07

Järjestön mukaan kaupungin lapsilla on edessään armoton valinta.

Kansainvälinen Pelastakaa lapset -järjestö on huolissaan Mosulin lasten kohtalosta. Irakin armeija on aloittanut hyökkäyksen Isisin hallitsemiin kaupungin länsiosiin.

– Noin 350 000 lasta Länsi-Mosulissa on loukussa.. Kapeilla ja tiheään asutuilla kaduilla tykistötulen ja räjähteiden vaikutus voi olla tappavampi ja syrjimättömämpi kuin olemme aiemmin nähneet, järjestön Irakin maajohtaja Maurizio Crivallero sanoo tiedotteessa.

– Armoton valinta, jonka eteen Länsi-Mosulin lapset joutuvat, on pommien, ristitulen ja nälän välillä jos he jäävät paikoilleen – tai tarkka-ampujien ja teloitusten välillä, jos he yrittävät paeta.

KSML: Laiton passikauppa on yleistynyt – taustalla tarkastukset Euroopan sisärajoilla

19.2.2017 - 15:40

Euroopan sisäinen rajavalvonta on synnyttänyt pimeän passikaupan markkinat.

Keskisuomalaisen haastatteleman Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikön Kari Kettusen mukaan yhä useammalla maahantulijalla on mukanaan yleensä väärennetty tai toiselle kuuluva EU-maan passi tai muu henkilöllisyystodistus.

– Suomessa havaitaan viikoittain väärennettyjä asiakirjoja maahan saapuvilla ihmisillä. Useimmat Suomeen päätyvistä ovat hankkineet itselleen paperit Kreikassa, Italiassa tai Espanjassa, Kettunen kertoo.

Tapauksia on viime vuosina ollut kokonaisuudessaan noin 70–100 kappaletta vuodessa.

Laiton passikauppa on seurausta rajatarkastusten palauttamisista EU:n sisärajoilla.

– Passikauppiaat hyödyntävät tätä tarvetta ja välittävät eteenpäin väärennettyjä tai toisille kuuluvia passeja. Ne ovat pääsääntöisesti varastettuja tai hävinneiksi ilmoitettuja. Passeja myös myydään eteenpäin rahan takia, tai jos halutaan auttaa omia sukulaisia pääsemään maahan, Kettunen kertoo Keskisuomalaiselle.

Turkin pääministeri kampanjoi Saksassa 1,5 miljoonalle turkkilaisäänestäjälle

19.2.2017 - 15:20

Turkin pääministeri Binali Yildirim teki kampanjapysähdyksen Saksassa. Yildirim kerää tukea presidentin valtaoikeuksien lisäämiselle.

Turkin pääministeri Binali Yildirim teki viikonloppuna kampanjapysähdyksen Saksassa Oberhausenissa, kertoo Politico-lehti.

Yildirim puhui kaupungissa tuhansille turkkilaisille, jotka ovat äänioikeutettuja maan huhtikuussa järjestettävässä kansanäänestyksessä. Kansanäänestyksessä päätetään presidentin valtaoikeuksien lisäämisestä. Länsimaat ovat kritisoineet nyt suunniteltuja uudistuksia siitä, että ne antavat presidentti Recep Tayyip Erdoğanille lähes rajattomat valtaoikeudet.

Turkkilaispoliitikkojen kampanjointi Saksassa ei ole poikkeuksellista ja vastaavia kampanjapysähdyksiä on Politicon mukaan nähty Saksassa myös aiemmin. Maassa on noin 1,5 miljoonaa turkkilaista, joilla on äänioikeus huhtikuun kansanäänestyksessä.

Irakin hallitus aloitti hyökkäyksen – tavoitteena ajaa Isis Mosulista

19.2.2017 - 14:58

Terroristiryhmä on hallinnut kaupunkia lähes kolmen vuoden ajan.

Irakin armeija on aloittanut hyökkäyksen Mosuliin, tavoitteenaan ajaa Isis kaupungista, kertoo The New York Times.

Maan pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti hyökkäysaikeista maan valtiollisessa televisiossa. Hän pyysi sotilaita etenemään rohkeasti ja "vapauttamaan sen, mitä kaupungista on jäljellä". Mosulissa asuu noin miljoonaa ihmistä.

Irakin armeija sai vapautettua kaupungin itäisen osan tammikuussa. Hyökkäys itäiseen Mosuliin alkoi jo lokakuussa. Nyt taisteluiden kohteena olevan läntisen osan valtaaminen voi viedä joukoilta vieläkin pidempään. Kaupungin läntinen osa on tiiviimmin asutettua kuin itäinen puoli, joten joukot joutuvat etenemään suurelta osin jalan, ja asettumaan näin alttiimmiksi itsemurhaiskuille. Tehtävää vaikeuttaa myös se, että terroristijärjestö on kaivanut kaupungin läntisen osan alle tunneleiden verkoston.

– Mosul olisi kova taistelu jokaiselle armeijalle maailmassa ja Irakin joukot ovat nousseet haasteen tasolle, Yhdysvaltojen Isisin vastaisia iskuja johtava kenraaliluutnantti Stephen Townsend sanoi asevoimien lausunnossa.

Jussi Halla-aho: Naton kannattaminen ei tule näkymään toiminnassani

19.2.2017 - 14:40

Perussuomalaisten europarlamentaarikko sanoo, ettei ole koskaan luvannut edistää Suomen Nato-jäsenyyttä.

Jussi Halla-aho sanoo, ettei aio ajaa Suomen Nato-jäsenyyttä, vaikka sitä kannattaakin.

– Ei näy toiminnassa eikä tule näkymään. En ole koskaan luvannut edistää Nato-jäsenyyttä, koska en pidä sitä yleinen mielipide huomioiden realistisena, Jussi Halla-aho kirjoittaa Facebookissa (alla).

Hän on vastannut Kirsi Visurin Facebook-kirjoitukseen.

Visuri on jakanut päivityksessään tästä löytyvän Verkkouutisten jutun. Siinä siteerataan Iltalehden haastattelua, jossa Halla-aho toteaa kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Henkilökohtaisesti kannatan Nato-jäsenyyttä ja olen aina kannattanut sitä, Halla-aho kommentoi.

Kun Halla-aholta kysyttiin, ajaisiko hän perussuomalaisten puheenjohtajana Suomen liittymistä Natoon, vastasi hän, että voisi ottaa asian esiin.

– Kyllä voisin tuoda asian keskusteluun perussuomalaisten sisällä, koska tästä ei ole käyty oikeastaan minkäänlaista keskustelua perussuomalaisissa, Halla-aho sanoi.

– Käsittääkseni perussuomalaisista selkeä enemmistö vastustaa sotilaallista liittoutumista. Enkä pidä todennäköisenä, että perussuomalaiset Nato-jäsenyyttä koskaan ottaisivat ohjelmaansa, hän jatkoi.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/comment_embed.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkirsi.visunen%2Fposts%2F1507960899222895%3Fcomment_id%3D1507998072552511&include_parent=false" width="560" height="221" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

TE: Finanssivalvonta harkitsee tiukennuksia lainakattoon

19.2.2017 - 14:32

Finanssivalvonta on huolissaan asuntomarkkinoiden kuumenemisesta.

Finanssivalvonta harkitseekin nyt uusia tiukennuksia lainakattoon, kertoo Talouselämä. Asuntolainakatto tuli voimaan viime heinäkuussa.

– Kotitalouksien velkaantuminen jatkuu edelleen ja se kasaantuu pienelle joukolle. Luotonmyöntöstandardit ovat löysentymässä", sanoo Finanssivalvonnan johtava riskiasiantuntija Tommi Orpana lehdelle.

Asuntolainakaton tausta-ajatuksena on, että asunnon ostajilta edellytetään lisävakuuksia ja omaa rahaa asunnon ostamiseen, eikä asuntoa voisi ostaa kokonaan velkarahalla. Tällä hetkellä asuntolaina voi olla korkeintaan 90 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta.

Finanssivalvonta harkitsee esittävänsä kahta tiukennusta sääntelyyn. Ensinnäkin, lakia kiristettäisiin niin, että lainaa saisi jatkossa vain 90-95 prosenttia asunnon arvosta, muista vakuuksista riippumatta. Toiseksi, lakiin voisi tulla katto tuloihin suhteutetuille lainamenoille.

– Parhaiten nämä toimisivat rinnakkain. Muissa maissa näistä on hyviä kokemuksia, Orpana sanoo Talouselämälle.

SDP:n Maarit Feldt-Rannan mukaan sopimusyhteiskunnan tulokset saavutetaan vain yhdessä

19.2.2017 - 13:50

Kansanedustajan mukaan sopimusyhteiskunta voi toimia vain, jos kaikki sen osapuolet haluavat vaalia ja kunnioittaa sopimista.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan mielestä pohjoismainen sopimusyhteiskunta on saavuttanut hyviä tuloksia niin työmarkkinoilla kuin yhteiskunnassa laajemminkin. Feldt-Ranta kertoo näkemyksistään lehdistötiedotteella.

– Toimivat, järjestäytyneet työmarkkinat ovat yksi pohjoismaisen mallin keskeinen tekijä. Pohjoismaisen mallin menestys on pohjautunut tuotannollisesti tehokkaisiin, järjestäytyneisiin työmarkkinoihin, joilla on suhteellisen tasaiset valtasuhteet. Koordinoitu palkanmuodostus on varmistanut maltillisen palkkakehityksen ja elinkeinoelämän hyvän kilpailu- ja uudistumiskyvyn.

Feldt-Rannan mukaan pohjoismaisen yhteiskuntamallin menestys tunnustetaan laajasti ja sen aikaansaamia tuloksia pidetään yhteisinä.

– On kuitenkin syytä tunnistaa myös tulosten edellytykset. Ilman keskinäiseen kunnioituksen, yhteistoimintaan ja sopimiseen perustuvaa järjestelmää malli ei voi toimia. Siksi onkin huolestuttavaa, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ilmoittanut irtisanovansa ison joukon keskusjärjestöjen välillä tehtyjä työehtoja koskevia sopimuksia. EK irtisanoo muun muassa yhteiset luottamusmiehiä, työsuojeluvaltuutettuja, irtisanomisia ja lomautuksia koskevat sopimukset, joita EK ja sen edeltäjät sekä palkansaajien keskusjärjestöt ovat vuosien varrella sopineet.

– On ymmärrettävää, että työntekijäpuolella sopimusirtisanomiset on otettu vastaan pettyneinä. Työntekijät ovat juuri osana hallituksen kiky-ratkaisua tinkineet palkankorotuksistaan, julkisen sektorin työntekijät osasta lomarahoistaan ja lisäksi työntekijät ovat ottaneet kantaakseen osan työnantajien eläke- ja vakuutusmaksuista. Sopimusyhteiskunta voi toimia vain, jos kaikki sen osapuolet haluavat vaalia ja kunnioittaa sopimista.

Feldt-Rannan mukaan turvalliset työpaikat, sopimisen kulttuuri sekä oikeudenmukaiset työehdot luovat toimivat ja vakaat työmarkkinat. Kun yhteistoimintaa arvostetaan ja osaaminen nostetaan keskiöön, pystyvät yritykset uudistamaan tuotteitaan ja toimintaansa, hän visio. Feldt-Rannan mielestä järjestäytyneet työmarkkinat toimivat talouden tehokkuuden moottorina ja vahvistavat kilpailukykyä.

– Työnantaja- ja työntekijäjärjestöt ovat pohjoismaisen mallin keskeisiä toimijoita. Työelämän osapuolten todellinen yhteistyö on yhteiskuntamme arvokas voimavara. Kenelläkään ei pienessä, viennistä riippuvaisena maassa ole varaa ylenkatsoa sopimisen merkitystä.

SDP:n Tarja Filatov: Tasa-arvopolitiikassa on pidettävä poikien puolta

19.2.2017 - 13:42

Filatovin mukaan sukupuolten välisten erojen huomaaminen ja niihin puuttuminen on tärkeä osa tasa-arvopolitiikkaa.

SDP:n kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov on huolissaan niin sanotuista ”kadonneista miehistä”. Filatovin mukaan tarvitaan erityinen poikia ja miehiä tukeva toimenpideohjelma, jotta kadonneet miehet löytävät työhön.

– Rakennemuutos on hävittänyt perinteisiä miesten työpaikkoja ja miesten siirtyminen teollisuudesta palvelusektorille ei ole taloudellisesti kannustavaa eikä asenteellisesti helppoa. Lapsibarometri kertoo, että pieniä poikia kehutaan kotona selvästi vähemmän kuin tyttöjä. Pisa-tutkimukset kertovat, että erot tyttöjen ja poikien koulumenestyksessä on selvä ero. Ilman toisen asteen ammattitutkintoa on paljon enemmän nuoria miehiä kuin naisia. Voidaankin hyvin kysyä alkaako miesten katoaminen työvoimasta tosiasiallisesti jo lapsuudessa? Filatov kysyy.

EVA:n tuore raportti kiinnittää huomiota työmarkkinoilta kadonneisiin miehiin. Raportissa myös muistutetaan, että teini-iässä erityisesti nuorten poikien on vaikea kiinnittyä itseohjautuvaan koulutukseen. Tukea tarvitaan Filatovin mukaan enemmän.

– Sukupuolten väliset erot, vaativat kiinnittämään erityistä huomiota poikien asemaan. Tarvitaan konkreettisia toimia. Eriarvoistumisen ehkäisyä on katsottava poikamaisten silmälasien läpi.

– On myös selvitettävä, onko työttömyysturvan karenssipolitiikalla negatiivinen vaikutus näiden miesten työvoimassa pysymiseen. Jos te-toimiston asiakkuus ei tuo työttömyysturvaa, saatetaan ajautua muidenkin te-palveluiden ja työnhaun ulkopuolelle.

Filatovin mielestä kyse ei ole tyttöjen tai poikien, naisten tai miesten paremmuudesta. Kyse on siitä, miten asenteet, palvelut ja toimintaympäristöt tukevat erilaisia ihmisiä eteenpäin. Filatovin mukaan sukupuolten välisten erojen huomaaminen ja niihin puuttuminen on tärkeä osa tasa-arvopolitiikkaa.

– Naisten työurat sakkaavat synnytysiässä, mutta elinkaaren mittaisessa urassa ei ole moitittavaa. Miehillä taas on alku- ja loppupäässä aukkoa, mutta tätäkin suurempi ongelma on työnhausta luopuminen parhaassa työiässä, EVA:n raportin mukainen katoaminen

Nuorten miesten ja ikääntyneiden miesten työllisyysasteessa on parantamista. Sen taustalta löytyy jo lapsuudesta, nuoruudesta ja koulutusvaiheessa syntyvät erot, totaa Filatov.

– Miehet ovat äärimmäinen sukupuoli. He löytyvät maan huipulta ja vaikeimmin syrjäytyneiltä poluilta. Tasa-arvopolitiikassa on kiinnitettävä enemmän huomiota poikien asemaan ja hyvinvointiin. Pidettävä poikien puolta.

– Tarvitaan toimenpideohjelma, joka ottaa huomioon poikien tarpeet ja etsii keinoja, joilla pieniä ja vähän isompiakin poikia tuetaan nykyistä peremmin.

Venäjän väitetään suunnitelleen vallankaappausta ja pääministerin murhaa Montenegrossa

19.2.2017 - 13:25

Brittilehti Telegraphin lähteiden mukaan Venäjä oli valmis salamurhaamaan Montenegron pääministerin estääkseen maan Nato-jäsenyyden.

Lehti pohjaa tietonsa nimettömiin korkean tason virkamieslähteisiin. Tietojen mukaan Venäjä oli myös valmis masinoimaan maassa vallankaappauksen.

Suunnitelma murhata Montenegron länsimielinen pääministeri Milorad Djukanovic kaatui vain tunteja ennen sen toteuttamista.

Telegraphin tietojen mukaan suunnitelman taustalla olivat Venäjän turvallisuuspalvelun upseerit, jotka toimivat Moskovan käskystä.

Suunnitelma oli määrä toteuttaa lokakuun 16. päivä viime vuonna, eli maan parlamenttivaalien iltana. Pienen joukon Venäjän rekrytoimia montenegrolaisia oli määrä hyökätä maan parlamenttiin poliisiksi naamioituina, ampua pääministeri Djukanovic ja syöstä Nato-jäsenyyttä tavoitteleva maa kaaokseen. Montenegrossa on meneillään tutkinta vallankaappausyrityksestä.

Telegraphille puhuneen Montenegron puolustusministerin Predrag Boskovićin mukaan ei ole epäilystäkään, etteikö suunnitelman takana olisi ollut Venäjä.

Lue myös:

Oliko Venäjä Montenegron vallankaappausyrityksen takana? "Koko totuus ei selviä koskaan"

TS: Kansainvälisiä adoptioita oli viime vuonna ennätyksellisen vähän

19.2.2017 - 12:56

Rasististen asenteiden lisääntymistä arvioidaan yhdeksi syyksi adoptioiden määrän laskuun.

Suomeen adoptoitujen lasten määrä on kahden viime vuoden aikana vähentynyt merkittävästi, kertoo Turun Sanomat. Vuonna 2014 Suomeen adoptoitiin ulkomailta 142 lasta, mutta viime vuonna adoptioita oli enää 58.

Adoptiolautakunnan puheenjohtaja Merja Vuori epäilee TS:lle, että määrän laskun taustalla on rasististen ilmiöiden lisääntyminen, mikä pelottaa adoptiota harkitsevia perheitä.

Suosituimmat adoptiomaat ovat Etelä-Afrikka, Thaimaa ja Kiina.

Arto Satonen: Julkinen talous saadaan terveelle pohjalle vain työllisyysasteen nousulla

19.2.2017 - 12:31

Eduskunnan varapuhemiehen mukaan työttömyyttä alentavat ja työllisyyttä nostavat uudistukset ovat kaikki kaikessa.

Eduskunnan varapuhemies Arto Satosen mukaan hallituksen tulee työllisyysasteen nostamiseksi tehdä kevään puoliväliriihessä linjauksia työmarkkinoilta syrjäytymisen ehkäisemiseksi, työn kannustinloukkujen purkamiseksi ja perhevapaiden uudistamiseksi.

– Työttömyyttä alentavat ja työllisyyttä nostavat uudistukset ovat kaikki kaikessa. Julkisen talouden tasapainoon saamiseksi meidän on tehtävä kaikki mahdollinen työllisyysasteen nostamiseksi ensin hallitusohjelman 72 prosentin tavoitteeseen. Sekään ei vielä riitä, vaan pidemmällä tähtäimellä on saavutettava hyvä pohjoismainen taso ja mentävä selvästi yli 75 prosentin.

– Vain tekemällä tarpeeksi paljon ja riittävän vaikuttavia työllisyystoimia saadaan julkinen talous terveelle pohjalle. Työlinjalla kulkeminen on kaikkien kannalta kestävämpi tapa kuin joutuminen taas leikkauslinjalle.

Työllisyysasteen nostamisessa yksi avainkysymys on nuorten ja työikäisten syrjäytymisen ehkäiseminen. Satonen pitää hätkähdyttävänä Evan torstaina julkaiseman raportin tietoa siitä, että Suomessa on pysyväisluonteisesti työelämän ulkopuolella lähes 80 000 työikäistä 25–54 -vuotiasta miestä. Nykykehityksellä määrä kasvaa tuhannella vuodessa.

– Nuorten miesten syrjäytymisongelman taklaamisen tarvitaan monia toimia. Työmarkkinoilla pärjääminen edellyttää ennen kaikkea kunnon koulutusta. Työmarkkinoilta syrjäytymistä voidaan myös ehkäistä osallistavalla sosiaaliturvalla. Hiilamon työryhmän esittämä osallisuustulon kaltainen järjestelmä kannustaa työttömiä antamaan omaa työpanostaan ja osaamistaan yhteiseksi hyväksi, ja pitää sitä kautta myös työkykyisenä.

Kannustinloukkujen osalta on Satosen mielestä syytä muun muassa helpottaa täsmätoimilla ylivelkaantuneiden asemaa ja siten parantaa kannusteita töiden tekemiseen.

Työllisyyden kannalta tärkeiden perhevapaiden uudistamisessa Satonen perää ripeää etenemistä.

– Kun eri puolueet ja muut yhteiskunnalliset toimijat kuten SAK ovat jo julkistaneet tai ovat julkistamassa omia perhevapaamallejaan, uudistuksessa kannattaisi ottaa etunojaa. Keväällä hallitus voisi linjata uudistuksen suuntaviivoja ja laittaa alulle huolellisen virkavalmistelun.

Satonen puhui sunnuntaina Muuramen Kokoomuksen perinteisellä Helmilounaalla Muuramen Nuorisoseuran talolla.

Keskustan Mikko Kärnä vertaa saunapalvausta koskevaa EU-asetusta ihmisoikeusrikkomuksiin

19.2.2017 - 12:14

Lappilaiskansanedustajan mukaan "saunapalvauksen kielto olisi kulttuurinen murha".

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii lehdistötiedotteessaan, että Suomen on haettava poikkeusta EU:n syöpävaarallisia pah-aineita vähentävästä EU-asetuksesta. Kärnän mukaan toinen vaihtoehto on, että Suomi yksinkertaisesti kieltäytyisi asetuksen täytäntöönpanosta. Tämä olisi EU-oikeuden vastaista.

– Palvaaminen on suomalaista ruokakulttuuria aidoimmillaan. Valmistustavan kieltäminen olisi kulttuurinen murha, eikä sellaiselle ole mitään perusteita. Jo pelkkä kiellon kaavaileminen loukkaa suomalaisten ihmisoikeuksia, Kärnä laukoo tiedotteessaan.

Nuorisojärjestö Eurooppanuoret muistutti eilen, että EU ei ole kieltämässä saunapalvausta.

– Kaikki, mitä myydään saunapalvin nimellä, ei ole perinteisellä valmistusmenetelmällä tuotettua. Kaupan saunapalvi ei ole, joten se on jo lähtökohtaisesti asetuksen ulkopuolella, kirjoittaa järjestön puheenjohtaja Tuomas Tikkanen blogissaan.

Tikkasen mukaan perinteistä saunapalvia syödään Suomessa vain noin 300 grammaa henkeä kohden vuodessa ja perinnepalvausta harrastaa noin 100 yritystä Suomessa. Näitä yrityksiä asetus koskee, mutta siitä voidaan hakea myös kansallista poikkeusta. Pallo asiasta on siis kotimaisilla virkamiehillä.

– Kotona saa edelleen palvata kinkkua, jos joku niin tekee. Kotigrillausta tämäkään asetus ei koske.

Tikkasen mukaan EU:n toiminta on johtanut siihen, että suurteollisuus on jo korjannut prosessejaan ja vähentänyt syöpävaarallisia pah-aineita.

Kansanedustaja Kärnän mukaan EU:n tulee olla rauhan, vakauden ja talouden unioni, eikä "pieniin yksityiskohtiin puuttuva byrokraattiunioni".

– Saunapalvikiellolle on tasan sekä tarkkaan yksi paikka, ja se on saunan takana.

Dosentti väittää, että yliopistojen virkoja täytetään hyvä veli -verkostoissa

19.2.2017 - 12:00

Jaana Haapasalo arvostelee yliopistojen käytäntöjä akateemisten tehtävien täyttämisessä.

– Monet yliopistojen opetus- ja tutkimustehtävät lehtoreista professuureihin täytetään hyvä veli -verkostoissa tieteellisistä pätevyyksistä piittaamatta, väittää psykologian tohtori ja oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti Jaana Haapasalo Helsingin Sanomien -mielipidepalstalla.

– Jos kaverille ei muuten löydy sopivaa vakanssia, hänelle junaillaan kutsuprofessuuri, Haapasalo syyttää.

Hänen mukaansa akateemisesta korruptiosta ja hyvä veli -verkostoista ei puhuta riittävästi.

– Tutkijat ovat vain ihmisiä ja voivat syyllistyä eettisiin hämäräpuuhiin. Nyt tarvitaan korruption tutkijoita tutkimaan tutkijoita, Haapasalo vaatii.

Asiantuntijatkin sortuvat vääntämään historiaa omiin tarkoituksiinsa

19.2.2017 - 11:46

Kun asiantuntijat pääsivät kirjoittamaan historian käytöstä, osa heistä jää kiinni historian hyödyntämisestä omiin tarkoituksiinsa

Arvostettu Helsingin Sanomien ja Suomen Kuvalehden emeritustoimittaja Antti Blåfield kokosi samoihin kansiin asiantuntijoita, jotka kertoivat näkemyksiä suhteestaan historiaan ja sen tulkitsemiseen. Joukkoon mahtuu niitä, jotka tietävät teoriassa paljon menneisyyden merkityksestä rauhanprosesseissa, mutta joilla ei ole omakohtaisia kokemuksia ristiriitojen sovittelusta ja historian painolastien purkamisesta. Siksi teoreetikkojen ja vaikkapa Martti Ahtisaaren todistusvoimalla on valtaisa painoarvojen ero.

Kunnia kirjan alkusanojen lausujaksi on suotu moneen kertaan ulkoministerinä toimineelle kansanedustaja Erkki Tuomiojalle (sd.), joka on perustamansa Historioitsijat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja. Voidaan olla ainakin kahta mieltä Tuomiojan soveltuvuudesta yhdistämään historioitsijain kirjavaa joukkoa. Hän itse heiluttaa poliitikkona väliin leimakirvestä niin, ettei hänestä voisi kuvitella eripuraisuuksien yhteen sovittajaa.

Historia tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia riitoihin ja vihollisuuksiin. Yksi ikuisuuskysymyksistä on, kuinka suhtautua Ottomaanien aikaansaamaan puolentoista miljoonan armenialaisen kuolemaan. Samoin kuin Stalinin toimeenpanemista monikymmenkertaisista joukkomurhista, kiistellään siitä, oliko tapahtumilla kansanmurhan luonne. Tässä suhteessa sekä Turkki että Venäjä ovat oman häpeällisen historiansa vankeja, vaikka vanhojen syntien tunnustaminen olisi kaikin puolin helpottavaa.

Menneisyyden suhteen voittajat käyttäytyvät vailla omaa tuntoa

Sotien ja sisällissotien voittajat käyttäytyvät yleensä hävinneitä kohtaan hyvin törkeästi. Toisen maailmansodan jälkeiset vuosikymmenet todistivat, etteivät voittajavaltiot syyllistyneet mielestään minkäänlaisiin julmuuksiin. Jos sellaisia joku lähti luettelemaan, liittoutuneiden totuus oli vallitseva, protestit tyhjänpäiväistä urputusta.

Ihme oli, että jopa Vladimir Putinin Venäjä vihdoin suostui tunnustamaan Stalinin Puolassa käskyttämät Katynin massiiviset joukkomurhat. Moiseen anteeksi pyyntöön ei USA:n presidentti Barack Obama kyennyt edes virkakautensa lopussa Japanissa vierailulla ollessaan. Yhä kuulee Hiroshiman ja Nagasakin välttämättömyyttä perusteltavan sillä, että em. siviilikohteiden tuhoamisella säästettiin x-tuhannen amerikkalaissotilaan henki.

Martti Ahtisaari suosittelee konfliktien ratkaisuissa historioitsijoiden järjestelmällistä käyttöä, mutta edellyttää että asiaintuntijoiden tulisi tukea sekä rauhanprosessia että demokratiakehitystä. Ristiriitojen räjähdettyä sodankäynnin asteelle, historian aikana kivettyneet vihantunteet eivät laannu edes silloin, kun sota on käyty, voittaja kun on päässyt sanelemaan tulevan. Ahtisaari manailee:

”Heti taisteluvaiheen jälkeen valta-asemiin pääsevät henkilöt – varsinkin entiset taistelijat – eivät välttämättä ole kiinnostuneita kasvattamaan ympärilleen demokratiaa. Oma etu nousee toimintaa määrittäväksi tekijäksi. Esimerkkejä tällaisesta toimintamallista on nähtävissä ympäri maailmaa, ja tämän vuoksi onnistuneen rauhanprosessin merkittävimpiä saavutuksia on luoda malli toimivasta demokratiasta”.

Suomikin on sadassa vuodessa kulkenut pitkän tien sodasta demokratiaan. Ahtisaari korostaa kaikessa turvallisuuden takaamisen tärkeyttä kansalaisille. Menneisyyden synnit on tunnustettava ja tapoja on parannettava. Kysymys on kansalaisten suojelusta.

Muistaa tai unohtaa - ja jos, niin missä hengessä?

Katkera menneisyys elää hampaan kolossa. Olit voittaja tai häviäjä, liian usein historia tarjoaa kielteisiä, vihamielisiä näkökulmia. Kun Baltian maat repäisivät itsensä irti mädäntyneestä kommunistisesta tyranniasta, tapahtumiin liittyi paljon äkkinäistä. Esimerkiksi venäläistä kielivähemmistöään vapautunut Viro kohteli varsin tiukkasävyisesti.

Itsenäinen Viro halusi tehdä selvän pesäeron Stalinin aikoihin. Pronssisoturin siirtäminen Tallinnan keskustasta syrjemmälle aiheutti parin päivän hulinoinnin. Silti Viron venäjänkielinen vähemmistö ei suinkaan toivo, että Putinin Venäjä tulisi heidät ”vapauttamaan”. Neuvostoliiton alistama Viro sai kokea niin karvaasti sosialistisen autuuden, että maalla oli oikeus – jopa velvollisuus – osoittaa vääryys, minkä kohteeksi maa oli joutunut.

Tuossa valossa Rauhan ja konfliktintutkimuskeskuksen yliopistotutkija Marko Lehti syyllistää arveluttavin sanakääntein Viroa kollektiivisen muistamisen ”hyvin teatraalisista” muodoista. Sopisiko seuraava sitaatti enemmän 1960-luvun rauhanliikkeen suomettumisen aikojen Neuvosto-mielisiin monisteisiin:

”Miehitysmuseo on yksityinen museo, mutta se tarjoaa kuitenkin auktorisoitua virallista tulkintaa Viron lähiajan historiasta… Neuvostoaika esitetään vain väkivaltaisen miehityksen kehikossa, ja keskiössä on virolaisten vastarinta sitä vastaan. Samalla kuitenkin sivuutetaan huomiotta neuvostovuosikymmenten arki, jossa ihmisen elivät ja jossa aika ajoin oli mahdollisuus virolaisuudenkin edistämiseen”.

Voisiko Lehden logiikalla heittää yököttävän travestian: .. ”Puolan juutalaisghettojen arki, jossa ihmiset elivät ja joissa aika ajoin oli mahdollisuus juutalaisuudenkin edistämiseen..”? Eli kysymys kuuluu: kun olemme selviytyneet niukin naukin kammottavasta epäoikeudenmukaisuudesta, mielivallasta, emmekö saisi kertoa tarinaa, kuten sen itse olemme kokeneet?

Historia muovailuvahana

Kirjan kirjoittajia yhdistää huoli historiallisen tiedon vääntämisestä moneen eri käyttötarkoitukseen. Kaikkihan me sitä teemme, jokainen heistäkin. Yksi mielenkiintoisimmista tämän hetken oman menneen ymmärtäjistä on historian professori Henrik Meinander. Hän käsittelee kirjoituksessaan suomalaisen historiantutkimuksen kansallista katsetta.

Lähestyttäessä 1800-lukua Suomi-nimistä valtiota tai kansakuntaa ei vielä ollut olemassa. Meinander kirjoittaa, että liittäminen Venäjään oli ratkaiseva käänne kohti omaa kulttuuria ja kansallismieltä. Suomi sai oman hallinnon, joka pohjautui Ruotsin ajan järjestelmälle. Kuitenkin 1860-luvulta lähtien fennomaaninen sivistyneistö alkoi rakentaa kansallista identiteettiä: suomenkielisellä väestöllä oli ollut oma historiansa hamasta menneisyydestä saakka. Ruotsi alettiin nähdä kielteisessä valossa.

Meinander kertoo esimerkin. Aluksi 1590-luvun nuijasota nähtiin itsenäisyystaisteluna ruotsalaista aatelia vastaan. Myöhemmin Pentti Renvall tulkitsi saman kapinan toisin päin: aatelisto edustikin suomalaisuutta ja kukistetut talonpojat olivat ruotsalaisten huijaamia. Meinander antaa tuomion: vasta Heikki Ylikangas ja Mirkka Lappalainen nostivat esiin kapinan sosiaaliset ja valtakunnalliset syyt, kansallisesta näkökulmasta päästiin irti.

Vaikka näin olisi, nuijasodan käyttäminen jonkin poliittisen keskustelun tiimellyksessä lyömäaseena saattaa koitua tulkitsijaa itseäänkin vastaan.

Antti Blåfield (toim.): Historian käyttö ja väärinkäyttö. Siltala 2016.

KIRJOITTAJA: MARKKU JOKIPII

Sivut