Subscribe to syöte Verkkouutiset
verkkouutiset.fi uutisotsikot
Syötteen kokonainen osoite. 2 tuntia 43 min sitten

Terroriteon todistaja TS:lle: Tekijä huusi Allahu akbar, ambulanssien tulo kesti liian kauan

3 tuntia 2 min sitten

Turun terroriteon todistaja ja uhrien auttaja kritisoi Turun Sanomissa hidasta ambulanssin tuloa.

Turkulaisen Waheedullah Hussainin mukaan Maariankadulla ja Brahenkadulla loukkaantuneet uhrit joutuivat odottamaan liian pitkään.

– Ambulanssin tulo kesti 25 minuuttia. Tiedän sen tarkasti. Ja tunnen nämä kadut. Tiedän, että pääpaloasemalta ehtisi paikalle paljon nopeammin. Eikä Tyksiinkään ole kuin 1,6 tai 1,7 kilometriä, Hussaini kritisoi pelastustoimia Turun Sanomissa.

Hän näki läheltä koko terrori-iskun. Hän kertoo tulleensa juuri ulos ravintolasta torin vierellä, kun hyökkääjä iski ensimmäisen uhrin kimppuun lähellä Hansan kauppakeskuksen edustalla sijaitsevaa raitiovaunukioskia.

– Luulin ensin, että mies yritti varastaa naisen kaulakorun. Mutta sitten näin veitsen ja kuulin hänen huutavan Allahu akbar. Tajusin, että on kyse terrori-iskusta, Hussaini kertoo.

Hänen mukaansa hyökkääjällä oli kaksi veistä käsissään. Hän löi niillä molemmilla naista, joka tuli torille lastenrattaiden kanssa. Hussaini auttoi naista hetken ja seurasi sitten puukkomiestä, kun tämä juoksi torilta pois.

Brahenkadulla poliisi ampui hyökkääjää. Sitä ennen tämä oli ehtinyt juuri puukottaa keski-ikäistä naista kaulaan. Hussaini piteli naista ambulanssin tuloon saakka.

– Hän menetti paljon verta, koska jouduimme odottamaan ambulanssia niin kauan, hän kertoo.

Kansanedustaja jakoi Turun iskun jälkeen uutista "miekkamiehet jahtasivat ihmisiä kadulla"

20.8.2017 - 22:35

Perussuomalaiset keräilivät pisteitä jo tilanteen ollessa päällä ja tietojen puutteellisia.

Useilla perussuomalaisten kärkihahmoilla ei perjantaina heti Turun puukotusten tapahduttua vaikuttanut olevan halua odottaa tietoa siitä, mitä todella oli tapahtunut.

Sosiaalisessa mediassa monet toivoivat heti iskun jälkeen ihmisille voimia sekä kehottivat varovaisuuteen ja auttamaan toisia. Moni jäi shokeeraavassa tilanteessa odottamaan tilanteen tarkentumista. PS:n poliitikkojen kohdalla näytti olevan toisin:

* Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki jakoi reilun tunnin kuluttua iskusta oheisessa kuvassa näkyvän virheellisen uutisjutun. Sen otsikko oli Järkyttävä lukijan video: Miekkamiehet jahtasivat ihmisiä kadulla Turussa/Poliisin mukaan useita on puukotettu Turun keskustassa Kauppatorilla ja Puutorilla.

Pakene, piiloudu ja hälytä apua. Kuten videolta näkyy, hyökkääjillä voi olla pitkiä astaloita. Surunvalittelut uhrien omaisille, kansanedustaja Ville Vähämäki kirjoitti Facebook-päivitykseensä dramaattisen kuvan oheen.

Jutun julkaissut Iltalehti muutti myöhemmin juttunsa otsikon ja sisällön täysin. Juttu oli perustunut väärään tulkintaan netissä nopeasti levinneestä kahdeksan sekunnin videosta. Iltalehti myös julkaisi tästä löytyvän oikaisun asiasta.

Kansanedustaja on poistanut kyseisen päivityksensä sitä oikaisematta.

* PS:n kansanedustaja Olli Immonen jakoi samaan aikaan, eli reilun tunnin kuluttua Turun tapahtumista, Suomen Sisun päivityksen. Se oli tullut julki kahdeksan minuuttia aiemmin.

Viattomat ihmiset ovat joutuneet silmittömän väkivallan uhreiksi, ja julkisuuteen levinneiden videoiden/tietojen perusteella tekijöinä on ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Olemme jo pitkään varoittaneet poliittisesta kehityksestä, joka johtaa tämänkaltaisiin tapahtumiin tehden maastamme turvattoman paikan kansalaisille. Herätys, päättäjät!, Suomen Sisun/Olli Immosen päivityksissä todettiin.

* PS:n turkulainen kansanedustaja Ville Tavio tivasi samaan aikaan Twitterissä Turkuun matkalla olleelta sisäministeri Paula Risikolta (kok.) missä tiedotustilaisuus?.

Seuraavaksi Tavio kirjoitti Twitteriin tekstin, jossa hän arvosteli "massamaahanmuuttoa". Sitä kirjoittaessa Turun puukotuksista ei ollut kulunut kahtakaan tuntia:

Sisäministeri Risikolla tiedotustilaisuus tulossa. Ollaanko valmiina myöntämään massamaahanmuuton ja kansallisen turvallisuuden heikentymisen yhteys?, Ville Tavio twiittasi perjantaina kello 17.56.

Lauantaina kansanedustaja oli poistanut twiittinsä.

* Noin kymmenen minuuttia ennen mainittuja päivityksiä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli todennut Facebookissa lyhyesti Voimia syyttömille ja täysin turhille uhreille.

* Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila julisti Twitterissä perjantaina puolta tuntia myöhemmin, että Hyökkäys yhtä suomalaista kohtaan on hyökkäys meitä kaikkia kohtaan. Me emme taivu ----päiden edessä. Me iskemme takaisin. #turku.

PS-nuorten Voutila myös muun muassa retwiittasi mahdollisesti virheelliseen videotulkintaan perustuneen twiitin Suomalaiset harvemmin huutelee Allahu Acbaria.

Lauantaina PS-nuoret pyrki julkisuuteen vaatimalla suojeluskuntien perustamista.

Myös useat muut perussuomalaiset lähettivät maahanmuuttolinjaa rajusti arvostelleita tiedotteita viikonlopun ajan.

* Perussuomalaisten tuleva presidenttiehdokas Laura Huhtasaari totesi Facebook-päivityksessään perjantaina kello 19.47, että Ellet pidä kotimaamme tilasta, muuta se. Se on velvollisuutesi. Askel kerrallaan.

Puukotuksista oli tuolloin kulunut reilut 3,5 tuntia ja poliisin ensimmäinen tiedotustilaisuus oli juuri pidetty.

Tällainen on suojelupoliisin uhka-arvio sanasta sanaan

20.8.2017 - 22:30

Terrorismin uhka Suomessa on yhä 2-tasolla, kun 4-taso on vakavin ja 1-taso alhaisin.

Suojelupoliisi ilmoitti lauantaina, ettei terrorismia koskevaa uhka-arviota kohoteta Turun puukotusiskun vuoksi.

Voimassa oleva uhka-arvio on "2. Kohonnut", kun asteikko on 1. Matala - 2. Kohonnut - 3. Korkea - 4. Erittäin korkea.

Voimassa oleva "kohonnut" uhka-arvio annettiin kesäkuun puolessavälissä. Kansalaisilla on ollut suurta kiinnostusta sitä kohtaan. Verkkouutiset julkaisee sen tässä sanasta sanaan:

"Terrorismin uhka-arvio 14.6.2017

SUOMEEN JA SUOMEN INTRESSEIHIN KOHDISTUVA TERRORISMIN UHKA

Terrorismin uhka Suomessa on tasolla kohonnut

Merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksista. Näillä henkilöillä on todennäköisesti joko suoria tai välillisiä yhteyksiä radikaali-islamistisiin verkostoihin tai järjestöihin. Suojelupoliisin tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia ja hankkeita Suomessa. Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on noussut erityisesti ISILissä merkittäviin asemiin, ja heillä on laaja suhdeverkosto järjestön sisällä.

Suojelupoliisin terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on noin 350. Kohdehenkilöiden määrä on kasvanut erityisesti viime vuosina, ja vuodesta 2012 kasvua on noin 80 prosenttia. Radikalisoitumisen sekä uusien verkostojen paljastumisen seurauksena tämänkaltaisen kehityksen arvioidaan jatkuvan. Määrällisen kasvun ohella kohdehenkilöiden sidokset terroristiseen toimintaan ovat yhä suorempia ja vakavampia. Yhä suurempi osa heistä on joko osallistunut aseelliseen konfliktiin, ilmaissut halua osallistua aseelliseen toimintaan tai vastaanottanut terroristista koulutusta.

Suomen profiili radikaali-islamistisessa propagandassa on vahvistunut. Suomi nähdään osana länsimaita ja ISILin vastaista liittoumaa, ja lisäksi propagandaa tuotetaan suomeksi sekä suunnataan Suomea vastaan. Propaganda kehottaa iskuihin Suomessa. Radikaali-islamistiset terroristijärjestöt ovat laajentaneet iskukohdevalikoimaansa. Iskuja pyritään suuntaamaan laajasti kaikkia vihamielisiksi katsottuja valtioita ja ryhmiä vastaan. Tämä nostaa iskujen uhkaa Suomessa.

Radikaali-islamististen verkostojen aktiivijäseniä osallistuu terroristijärjestöjen operatiiviseen toimintaan erityisesti Syyrian ja Irakin konfliktialueella. Toistaiseksi Suomessa toimivat osat ovat keskittyneet tukitoimintaan ja ideologian levittämiseen. Verkostot pyrkivät kasvamaan sekä radikalisoimalla että etsimällä muulla tavoin uusia jäseniä. Konfliktialueella sekä terroristijärjestöjen johdossa tapahtuvat muutokset ja strategiset valinnat näkyvät mahdollisesti myös Suomessa toimivissa radikaaliverkostoissa. Myös eri etnisten ryhmien väliset jännitteet heijastuvat todennäköisesti maamme diasporiin. Tämä saattaa toimia radikalisoitumiselle altistavana tekijänä.

Suomessa on muita valtioita ja erilaisia uskonnollisia intressejä edustavia kohteita sekä kansainvälisiä tapahtumia, joihin kohdistuu tavallista korkeampi uhka sekä terroristijärjestöjen että yksittäisten radikaalien toimijoiden taholta.

Terrori-iskujen uhka länsimaisia intressejä ja turistikohteita vastaan on kohonnut, ja myös suomalaiset voivat joutua länsimaita vastaan suunnattujen iskujen kohteiksi."

Tämän jälkeen suojelupoliisin uhka-arviossa selitetään uhkatasoja:

"Uhkatasoilla kuvataan Suomeen ja Suomen intresseihin kohdistuvaa terrorismin uhkaa. Tason arvioinnissa huomioidaan saatavilla oleva tiedustelutieto, terroristijärjestöjen tai niihin kytköksissä olevien henkilöiden ja ryhmien toimintakyky ja motivaatio sekä mahdollisten iskusuunnitelmien aikajänne. Luokittelun tarkoituksena on antaa selkeä kuva siitä, millainen terrorismin uhka Suomeen kohdistuu ja onko uhkatasossa tapahtunut muutosta aiempaan arvioon verrattuna."

T&T: Mastojen sortumista, hävittäjäonnettomuus - näin televisio levisi Suomessa

20.8.2017 - 21:02

Television yleistyessä Suomessa kaikki ei mennyt aina ihan toivotusti.

Tekniikka&Talous kertoo artikkelissaan pahimpia takaiskuja lähetystekniikan leviämisen ajoilta.

Vuonna 1970 kokonainen masto sortui Yllästunturilla jää- ja lumikuorman painon alle.

Kuusi vuotta myöhemmin Sotkamossa antennisauvojen lasikuitulieriöt synnyttivät resonanssi-ilmiön, joka lähes kaatoi yli 300 metriä korkean maston.

Kaikkiaan mastosta uusittiin parisentuhatta pulttia ja suojalieriöt sahattiin kappaleiksi.

Ilmavoimien Fouga Magister -hävittäjä puolestaan törmäsi Keljon mastoon Jyväskylässä. Vuonna 1970 sattunut onnettomuus vaati kahden lentäjän hengen.

USU: Yhä enemmän eläimiä laittomasti Suomeen

20.8.2017 - 21:01

Rajan yli tulee eniten laittomia koiria.

Sekä EU-alueelta että sen ulkopuolelta salakuljetettujen eläinten määrä on jopa kaksinkertaistunut kahden vuoden aikana, kertoo Uutissuomalainen.

Viime vuonna viranomaiset löysivät yhteensä 248 laittomasti Suomeen tuotua eläintä, joista 179 tuotiin EU-maista ja 69 EU:n ulkopuolelta. Eläimistä 76 prosenttia oli koiria. Vielä vuonna 2014 kiinnijääneiden määrä oli 97.

Eviran ylitarkastaja Virva Valle uskoo Uutissuomalaisessa, että tänä vuonna vähintään yhtään moni eläin paljastuu salakuljetetuksi kuin viime vuonna.

Eviran tiedossa ovat luonnollisesti vain ne salakuljetustapaukset, jotka ovat paljastuneet. Valle ei halua arvioida sitä, kuinka paljon eläimiä todellisuudessa salakuljetetaan Suomeen.

– Todennäköisesti nämä viranomaisten tietoon tulleet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu, hän sanoo.

Kennelliiton jalostusasiantuntija Katariina Mäki sanoo, ett laittomasti maahantuodut koirat saattavat olla peräisin pentutehtaasta, jossa koirien olot ja hoito ovat eläinsuojelullisesti arveluttavia.

– Pentuja tuodaan myös ennen luovutusikää, mikä vaikuttaa varmasti koiran koko tulevaan elämään negatiivisesti. Toisekseen laittomaan maahantuontiin sisältyy tautiriski, joka uhkaa myös ihmisiä. Pitäisi miettiä, pystyttäisiinkö valvontaa tehostamaan nykyisestä, hän toteaa.

Turun sankareille ehdotetaan kunnianosoitusta

20.8.2017 - 18:59

Sosiaalisessa mediassa ehdotetaan Suomi 100-juhlavuoden aikana myönnettävää kunnianosoitusta Turun puukotuksessa uhreja auttaneille ja puolustaneille sivullisille.

Turun puukotusten uhreja auttaneille ja epäiltyä henkensä uhalla vastustaneille ehdotetaan kunnianosoitusta.

Filosofian tohtori, kirjailija Riku Keski-Rauska kirjoittaa Twitterissä, että Hassan Zubierille ja muille siviilirohkeutta osoittaneille myönnettävä kunnianosoitus lienee selvä.

Muun muassa professori, entinen suurlähettiläs Alpo Rusi ilmaisee tukensa ehdotukselle.

Verkkouutiset kertoi eilen uhreja auttaneista Zubierista, Hasan Alazawiista sekä 70-vuotiaasta Klausista. Heidän ja muiden auttajien toiminta on saanut runsaasti kiitosta muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Myös muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä sisäministeri Paula Risikko ovat kiitelleet auttajien rohkeutta.

– Erityisen kiitoksen ansaitsevat ne ulkopuoliset henkilöt, jotka pyrkivät suojaamaan toisiaan ja toista ihmistä, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessaan tänään sunnuntaina.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="fi"><p lang="fi" dir="ltr">Lienee selvää, että Hassan Zubier ja muut siviilirohkeutta <a href="https://twitter.com/hashtag/Turku?src=hash">#Turku</a> ssa osoittaneet palkitaan <a href="https://twitter.com/hashtag/Suomi100?src=hash">#Suomi100</a> juhlavuoden aikana. <a href="https://twitter.com/hashtag/sisu?src=hash">#sisu</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/auttaminen?src=hash">#auttaminen</a></p>&mdash; Riku Keski-Rauska (@rikukeskirauska) <a href="https://twitter.com/rikukeskirauska/status/899250573106528256">20. elokuuta 2017</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="fi"><p lang="fi" dir="ltr">Tuen ehdotusta.</p>&mdash; Alpo Rusi (@RusiAlpo) <a href="https://twitter.com/RusiAlpo/status/899262989437726721">20. elokuuta 2017</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

"Rauhallinen, ei tervehtinyt uskonnollisesti" – näin Turun epäillystä kerrotaan

20.8.2017 - 18:30

Turun puukotuksista epäiltyä nuorta marokkolaismiestä kuvataan hiljaiseksi.

Turun perjantain puukotuksen pääepäiltyä kuulusteltiin ensimmäistä kertaa sunnuntaina iltapäivällä. Krp ei ole kertonut asiasta enempää tutkinnallisista syistä.

Viranomaisten julkistamien tietojen mukaan epäilty on Suomeen vuonna 2016 turvapaikanhakijana tullut marokkolaismies, joka on kertonut iäkseen 18 vuotta.

Puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä. Pääepäillyn lisäksi on pidätetty neljä muuta marokkolaismiestä. Heitä poliisi on kuvannut yhteistyöhaluisiksi.

Suojelupoliisin johtajan Antti Pelttarin mukaan epäillyn profiili on samankaltainen kuin monissa Euroopan viimeaikaisessa radikaali-islamistissa terroriteoissa.

Mediassa on liikkunut viikonlopun aikana erilaisia pääepäillyn tunteneilta henkilöiltä peräisin olevia tietoja.

Turun Sanomat kertoi lähteisiinsä viitaten, että rauhallisen ja eristäytyneen oloinen Abdul Rahman -nimellä Suomeen tullut mies asui Pansion vastaanottokeskuksessa ja kävi lähibaareissa pelaamassa biljardia ja pelikoneita.

Miestä on kuvattu masentuneen oloiseksi. Helsingin Sanomien jututtaman paikallisen ravintoloitsijan mukaan pääepäilty ei myöskään vaikuttanut erityisen uskonnolliselta.

Epäilty kävi yrittäjän pitseriassa kymmeniä kertoja ja yrittäjä kertoo tuntevansa hänet melko hyvin. Ravintoloitsijan mukaan epäilty ei esimerkiksi ollut tervehtinyt sanomalla "merhaba" tai "salam aleikum", kuten uskonnollinen henkilö tekisi.

Turun puukotuksien pääepäiltyä esitetään vangittavaksi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa maanantaina. Poliisi ei ollut vielä sunnuntaina kertonut aikooko se esittää neljän muun epäillyn vangitsemista. Poliisi teki sunnuntaina myös uusia kotietsintöjä muun muassa Turun Runosmäessä. Uusia kiinniottoja ei kuitenkaan ole tehty.

Sari Essayah: Tiedustelulain kritiikki ei osu oikeaan

20.8.2017 - 18:06

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja perää viranomaisille laajempia tiedusteluvaltuuksia.

– On väitetty, ettei laajemmilla valtuuksilla pystytä estämään iskuja, koska siinä ei ole onnistuttu kaikissa laajempienkaan valtuuksien maissa. Kritiikkiä kohdistuu myös siihen, että etenkin valtakunnan rajat ylittävä verkkotiedustelu uhkaisi kansalaisten yksityisyyden suojaa, ja tyrehdyttäisi aktiivisten ihmisten mahdollisuuden kansalaiskeskusteluun, Sari Essayah kirjoittaa Iltalehden blogissa.

KD:n puheenjohtajan mukaan tiedustelulakia kohtaan esitetty kritiikki ei osu oikeaan.

Essayah muistuttaa, että laajoilla tiedusteluvaltuuksilla on estetty useita iskuja esimerkiksi Ruotsissa ja Ranskassa, vaikka epäonnistuneet suunnitelmat eivät mediahuomiota saakaan.

– Suomen viranomaisten toimivaltuudet tällaisten suunnitelmien tutkimiseen ovat myös puutteelliset. Maamme viranomaiset ovat riippuvaisia muiden maiden avusta tiedusteluissaan muiden maiden alueelle. Suomen verkkotiedustelun puutteet tulivat myös hyvin esille, kun paljastui, että vieraan valtion toimijat saivat verkkovakoilun avulla haltuunsa Suomen ulkoministeriön tietoja.

Essayahin mukaan konkreettisten toimien merkitystä terrorismin torjunnassa ei tule vähätellä.

– Vapauteen perustuva yhteiskuntajärjestelmämme halutaan murtaa luomalla pelkoa. Pelkoa vastaan taisteleminen onkin merkittävä osa taistelussamme terrorismia vastaan, mutta myös konkreettisia keinoja, kuten laajempia tiedusteluvaltuuksia tarvitaan.

Sauli Niinistö: Vain yhdessä me näistä asioista selviämme

20.8.2017 - 17:11

Tasavallan presidentin mukaan maahanmuuttokeskustelussa halu ymmärtää väärin on ollut suurempaa kuin yritys ymmärtää.

– Viime viikonlopun aikana terrori tuli Suomeen ja Turkuun. Me kaikki olemme järkyttyneitä siitä suunnattomasta ja käsittämättömästä väkivallasta, jota tekijä siellä teki, tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi tiedotustilaisuudessaan Mäntyniemessä sunnuntaina.

Presidentti esitti surunvalittelunsa uhrien omaisille ja toivotti haavoittuneille pikaista toipumista.

– Erityisen kiitoksen ansaitsevat ne ulkopuoliset henkilöt, jotka pyrkivät suojaamaan toisiaan ja toista ihmistä ja suomalainen viranomaistyö. Suomen poliisi selvitti asian nopeasti ja heidän työnsä sekä muunkin pelastushenkilökunnan työ oli omiaan palauttamaan turvallisuudentunnetta niin Turkuun kuin Suomeenkin. Me voimme luottaa viranomaistemme toimintaan, Sauli Niinistö sanoi.

Hän jatkoi tämän kaiken herättävän ymmärrettävästi paljon keskustelua ja tunteita.

– Meillä on ehkä kaikkeen maahanmuuttoon liittyvään keskusteluun kuitenkin liittynyt sellainen piirre, että halu väärinymmärtää on ollut suurempaa kuin yritys ymmärtää. Tämä olisi nyt hyvä kääntää toisin päin. Yritetään ymmärtää, mitä se toinen suomalainen ajattelee. Ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta se on kuitenkin kaiken keskustelun avain. Minä luulen, että vain yhdessä me näistä kaikista asioista selviämme, Niinistö totesi.

Presidentin mukaan tällä hetkellä näyttää olevan melkoisesti ongelmia siinä, että kaikki turvapaikanhakijat eivät täytä turvapaikan ehtoja.

– Minulla on kuitenkin vakaa luottamus tässä suomalaiseen oikeusjärjestykseen. Olen sitä mieltä, että Suomessa kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan aivan eturivissä.

EU:n hoidettava siirtolaisuus

– Jos ajatellaan hallitsematonta muuttoliikettä, joka tänä päivänä on osin siirtolaisuutta, niin toistan sen mitä runsas vuosi puolitoista sitten eduskunnassa lausuin. Tämä asia on EU:n hoidettava, Sauli Niinistö totesi.

Jos jokainen EU-maa alkaa tehdä asiassa omia ratkaisujaan, ei siitä presidentin mukaan seuraa hyvää. Hän huomautti Turkin kanssa solmitun pakolaissopimuksen hiljentäneen silloisen tuloväylän Eurooppaan. Afrikasta tullaan kuitenkin Välimeren ylitse yhä ja siihenkin EU:n olisi kyettävä Niinistön mukaan vastaamaan.

– Jos tämä tuntuu kovalta, me olemme tilanteen edessä, jossa Euroopan vastaanottokyky on ollut jo nyt koetuksella. Toisaalta täytyy muistaa, että mitä hallitumpaa tuo maahanmuuttaminen on, sitä selkeämmin se voidaan kohdentaa nimenomaan pakolaisiin suoraan pakolaisleireiltä.

Viro viettää uudelleenitsenäistymisen päivää

20.8.2017 - 17:07

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves muistuttaa, että osa itsenäisyyden palauttamista ajaneista oli valmistautunut päätymään Siperiaan jopa kolmatta kertaa.

Viro viettää tänään sunnuntaina 26. uudelleenitsenäistymispäiväänsä.

Toomas Hendrik Ilves muistuttaa Postimees-lehden julkaisemassa puheessaan, että itsenäisyyden palautus oli aktiivista toimintaa, jossa ei jääty jahkailemaan.

Ruotsissa pakolaisvirolaisten lapsena syntynyt, itsekin itsenäisyysliikkeessä mukana ollut Ilves pyytää virolaisia muistamaan kansalaistottelemattomuuteen ryhtyneitä aktiiveja.

– Kiitos heidän, ei vahingon tai historiallisen välttämättömyyden voimme juhlia tätä päivää vapaassa Virossa nyt, 26 vuotta myöhemmin.

Ilves toteaa, että itsenäisyyden pitäminen ei ole passiivista toimintaa, kuten ei ollut sen lunastaminenkaan.

– 26 vuoden jälkeen Viro on vahvempi, hän sanoo.

Maailmantilanne on kuitenkin Ilveksen mukaan epävarma ja vapauden säilyttäminen siinä uuden sukupolven vastuulla.

– Vapauden loppu ei ole koskaan kuin yhden sukupolven päässä, hän siteeraa Yhdysvaltain presidenttinä kylmän sodan loppuvaiheessa toiminutta Ronald Reagania.

72 vuoden mysteeri selvisi – Yhdysvaltain armeijan kadonnut sota-alus löytyi

20.8.2017 - 15:41

USS Indianapolis upposi japanilaisten ammuttua sitä toisessa maailmansodassa.

Laivan hylky löytyi pohjoiselta Tyyneltämereltä, kertoo Sky News.

Alus oli uponnut heinäkuussa 1945 hyvin nopeasti japanilaisten ammuttua sitä. Miehistö ei ehtinyt edes lähettää hätäsignaalia.

1200 miehistön jäsenestä uppoamisesta selvisi noin 800, mutta suuri osa heistä joutui nestehukan tai haiden uhreiksi.

Pelastustöiden alkaessa neljä päivää uppoamisen jälkeen enää 316 oli elossa. Yhdysvaltain laivaston mukaan heistä 22 on edelleen hengissä.

Laiva oli tarkoitus poistaa käytöstä sen viimeiseksi jääneen matkan jälkeen. USS Indianapolis oli matkallaan saattanut perille atomipommin osia.

Poliisi teki uusia kotietsintöjä Turussa, pääepäiltyä esitetään vangittavaksi

20.8.2017 - 15:33

Poliisi teki sunnuntaina lisää kotietsintöjä Turussa ja jatkoi silminnäkijöiden kuulusteluja.

Poliisi kertoi sunnuntaina tehneensä uusia kotietsintöjä muun muassa Turun Runosmäessä. Uusia kiinniottoja ei poliisin tiedotteen mukaan kuitenkaan ole tehty.

Perjantain puukotusten rekonstruktio järjestettiin Turun keskustassa sunnuntaina aamulla. Poliisin mukaan rekonstruktion teko on normaali osa vakavien rikosten tutkintaa.

Poliisi ei ollut vielä sunnuntaina iltapäivällä päässyt kuulemaan pääepäiltyä. Hän on 18-vuotias marokkolainen mieshenkilö. Kuulustelu yritetään järjestää kuitenkin vielä sunnuntain aikana.

Poliisi tutkii Turun puukotuksia terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä. Pääepäillyn lisäksi on pidätetty neljä muuta marokkolaismiestä. Heitä on poliisin mukaan kuulusteltu ja he ovat olleet halukkaita selvittämään asioita.

Mediatietojen mukaan keskusrikospoliisi aikoo esittää maanantaina Varsinais-Suomen kärä­jä­oi­keu­delle, että pääepäilty vangitaan. Muiden osalta ei ole vielä ratkaistu, tullaanko heitä esittämään vangittavaksi.

Poliisin mukaan heidän osuutensa tapahtumiin on vielä epäselvä, ja heidän asemansa voi muuttua esitutkinnan edetessä.

Silminnäkijöiden kuulustelut tulevat viranomaisten mukaan jatkumaan useita päiviä.

Poliisin tiedossa ei ole merkittäviä muutoksia rikosten uhrina loukkaantuneiden tilassa. Puukotuksissa menehtyi kaksi ihmistä ja loukkaantui kahdeksan.

Osaa asianomistajista on päästy kuulemaan, mutta osan kohdalla odotetaan terveydentilan kohenemista.

Poliisi tiedottaa seuraavan kerran huomenna maanantaina klo 12 kirjallisella tiedotteella, ellei merkittävää tiedotettavaa ennen sitä ilmaannu.

"Syvenevä arvoristiriita" – Pastori erosi Donald Trumpin neuvonantajakunnasta

20.8.2017 - 14:34

Brooklyniläinen pastori perustelee eroaan presidentti Donald Trumpin avustajakunnasta eettisillä syillä.

– Hyväksyn faktan, että amerikkalaiset käyttivät ääntään ja valitsivat tietyn henkilön tehtävään kaikkine vikoineen ja luonteenpiirteineen, pastori A. R. Bernard sanoo CNN:n mukaan.

– En ollut siellä (presidentin avustajakunnassa) tuomitsemassa tätä. Olin katsomassa, onko mahdollista saada aikaan muutosta.

Bernardin mukaan kävi kuitenkin selväksi, että hänen itsensä ja hallinnon välillä oli syvenevä arvoristiriita. Hän jätti eroanomuksensa 15. elokuuta.

Bernard perustelee eroaan muun muassa Donald Trumpin lausunnoilla Charlottevillen mellakoista.

Saudi-Arabia tuomitsee Suomen ja Venäjän puukotusiskut

20.8.2017 - 13:37

Saudi-Arabian johto lähettää osanottonsa Suomen ja Venäjän puukotusten uhreille.

Saudi-Arabian ulkoministeriö on lähettänyt sunnuntaina lausunnossa osanottonsa Suomen Turun ja Venäjän Surgutin puukotusiskujen uhreille. Iskuissa haavoittuneille toivotetaan pikaista paranemista.

Asiasta uutisoivan Arab Newsin mukaan Saudi-Arabian johto tuomitsee jyrkästi puukotushyökkäykset Turussa ja Surgutissa.

Arab Newsin uutisessa kerrotaan ISIS-jihadistijärjestön ottaneen vastuun Venäjän iskusta. Suomen tapauksen osalta kerrotaan, että epäilty on marokkolainen turvapaikanhakija ja että hänen lisäkseen on pidätetty neljä muuta marokkolaista.

Savon Sanomat: Kansainvälisten adoptioiden määrä on romahtanut

20.8.2017 - 13:19

Kansainvälisten adoptioiden määrän odotetaan laskevan kotimaan adoptioiden tasolle.

Kotimaisia vieraslapsiadoptioita on vuosittain noin viisikymmentä. Kansainvälisiä adoptioita tehtiin viime vuonna 58, kun vielä vuonna 2015 määrä oli sata.

– Suomessa kehitykseen vaikutti erityisesti Venäjän, Kenian ja Etiopian adoptioiden loppuminen vuosina 2015–2016, eikä uusista yhteistyömaista Bulgariasta, Kirgisiasta ja Taiwanista vielä vuonna 2016 tullut lapsia. Sekin vaikuttaa, että Helsingin kaupunki lopetti uusien kansainvälisen adoption hakijoiden vastaanottamisen, sosiaalineuvos Merja Vuori Valvirasta sanoo Savon Sanomien mukaan.

Kansainvälisten adoptioiden väheneminen on maailmanlaajuinen trendi, sillä lapsia kyetään entistä enemmän sijoittamaan omiin kotimaihinsa.

Adoptioon tarjotaan nyt aiempaa enemmän vanhempia lapsia sekä lapsia, joilla on terveysongelmia. Usein myös sisaruksia haluttaisiin usein sijoittaa samaan perheeseen.

Hjallis Harkimo: Tällä vauhdilla velkaantuminen ei taitu ikinä

20.8.2017 - 12:32

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan suurin osa verotuloista menee valtion velan korkojen maksuun.

Liikemieskansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimon mielestä olisi viisasta pitää ensin budjettiriihi ja julkistaa budjetti vasta sitten. Eli toimia toisin päin kuin nyt Suomessa tehdään.

– Varsinkin kun kaiken kaikkiaan se, mitä budjetissa tehdään, on näpertelyä suhteessa siihen, että valtion velka kasvaa 3,4 miljardia ja ylittää 110 miljardia, Harkimo kirjoittaa Savon Sanomien blogissaan.

– Hallitus on luvannut, että velkaantuminen taittuu hallituskauden lopussa. Tällä vauhdilla ja näillä toimilla se ei tule ikinä tapahtumaan, Harkimo jatkaa.

Hänen mukaansa Suomessa yksinkertaisesti eletään yli varojen.

– Suurin osa veroista menee velan korkoihin.Tähän kun lasketaan kuntien noin 50 miljardin euron velat, alkaa kokonaisuus hahmottua.

Hjallis Harkimon mukaan Suomi on Kreikan tiellä eikä yksikään puolue uskalla tehdä vaadittuja ratkaisuja kannatuksen laskun pelossa.

– Kohta tulevat uudet vaalit. Silloin luvataan taas mitä sattuu – eikä niitä lupauksia voi pitää ilman että valtio ottaa lisälainaa. Tämä kierre ei lopu koskaan.

Pohjois-Korea varoittaa "armottomasta iskusta"

20.8.2017 - 12:22

Pohjois-Korea on suuttunut Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisistä sotaharjoituksista.

Sotaharjoitukset aiheuttavat Pohjois-Korean mukaan ydinsodan uhkan, kertoo CNN.

Maan mukaan Yhdysvallat - sen enempää Guam, Havaiji kuin mannermaakaan - eivät ole turvassa "armottomalta iskulta".

Viime viikolla Pohjois-Korea ilmoitti valmistelleensa suunnitelman Tyynellämerellä sijaitsevaan, Yhdysvalloille kuuluvaan Guamin saareen iskemiseksi.

Maan johtaja Kim Jong-un ilmoitti kuitenkin tarkkailevansa, kuinka pitkälle Yhdysvaltalaiset ovat valmiita menemään ja siten käytännössä vetäytyi iskusuunnitelmasta.

Sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, ulkoministeri Rex Tillerson että puolustusministeri James Mattis ovat ilmoittaneet, että sotilaalliset toimet eivät ole poissuljettuja Korean tilanteen ratkaisemiseksi.

Turussa laskettiin kynttilöitä puukotusiskun uhrien muistolle

20.8.2017 - 11:41

Suomi hiljentyi sunnuntaina muistamaan puukotuksen uhreja.

Turun Kauppatorilla kokoonnuttiin kynttilänlaskutilaisuuteen sunnuntaina aamulla kello 9.30.

Paikalle saapui sankoin joukoin uhrien muistoa kunnioittaneita surijoita.

Tilaisuuteen osallistui uskonnollisten yhdyskuntien, viranomaisten ja Turun kaupungin edustajia.

Koko maassa vietettiin hiljaista hetkeä kello 10.00.

SDP:n puheenjohtaja halusi punadiktaattoriksi, mutta kuoli Stalinin vankileirillä

20.8.2017 - 11:38

Suomen punadiktaattorin elämänkerta todistaa, että suomalaisilla oli suuret syyt pelätä kaiken aikaa kommunismia ja Neuvostoliittoa.

Sankarilliseksi kuvattua lokakuun vallankumousta seurasivat maailmanhistorian synkimmät vuosikymmenet, alkuunpanijana V.I. Lenin ja toteuttajana Josif Stalin. Lasku mukana olemisesta oli suomalaisille oppiveljille ja -sisarille sydämet pysäyttävä. Yli 15 000 suomalaista uskoi kommunistiseen utopiaan ja lähti itärajan taakse. Loikka oli päättyvä pettymykseen, paitsi muutamille aniharvoille, jotka osasivat tanssia oikeassa rytmissä Stalinin ailahduksia vaistoten.

Oulu-yliopiston entinen rehtori, professori Matti Lackmanin kirja on tiheään präntätty tietoteos Suomen punadiktaattori Kullervo Mannerin (1880–1939) elämästä, joka loppui ”punaisen hämärän maassa”. Teos kuvaa mainiosti niin Suomen itsenäistymisen mutkikkaat vaiheet kuin Venäjän muuttumisen maailmanvaltaa tavoittelevaksi Neuvostoliitoksi.

Kullervo Manner oli aluksi poliittinen menestyjä, SDP:n puheenjohtaja ja itsenäisyysvuoden ensimmäisten valtiopäivien puheenjohtaja. Hän liukui äärivasemmalle, ja jo vuonna 1920 Manner oli kielletyn Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja. Jätettyään punakapinassa olleet aateveljensä oman onnensa nojaan ja paettuaan itärajan taakse, hänellä ei ollut asiaa enää Suomeen.

Punaiset kapinalliset kärsivät raskaan tappion, ja valkoinen voittanut Suomi kohteli heitä kovin käsin. Lackman kuvaa kaunistelemattomin sanoin punapakolaisten toimia rajan takana, mikä ei ollut omiaan pehmentämään valkoisen Suomen suhtautumista punavankeihin. Otto Wille Kuusinen, Manner ja monet muut tekivät kaikkensa, jotta Suomi olisi kokenut vallankumouksen Venäjän tapaan. Se ei helpottanut punaisten eloa kotimaassaan.

Vallankumousten haaveita ja aaveita

Yrittipä Suomikin vahingoittaa vallankumouksen etenemistä idässä monin keinoin, mutta yhtä surkein tuloksin kuin suomalaiset kommunistit täällä. Ryssävihalle pitkin 1920- ja 1930-luvuilla oli selvät molemminpuoliset syyt. Lopullisesti viha purkautui vasta talvisodan myötä, kun Hitler antoi 1939 Stalinille luvan vallata Suomi.

Tie SDP:n ja valtiopäivien puheenjohtajuudesta oli monivaiheinen ja mutkikas. Eduskuntamme hyväksyi heinäkuussa 1917 sosialistien ja osin porvareiden äänin valtalain, joka siirsi vallan Venäjän keisarilta eduskunnallemme. Hienoa, olisiko siinä syntynyt itsenäinen Suomi? Venäjällä istui kuitenkin jo tuolloin keisarin kukistanut väliaikainen hallitus, jonka pääministerinä Aleksandr Kerenski hajotti Suomen eduskunnan estäen näin lain toimeenpanon. Eräät suomalaistahot olivat Kerenskiä asiassa lobanneet. Tästä alkoi suomalaisen vasemmiston katkeroituminen.

SDP, ay-liike ja punakaarti perustivat Suomen Kansanvaltuuskunnan, joka iski kohta nauloja omaan arkkuunsa ilmoittamalla, että se oli Suomen vallankumoushallitus. Sille 6.12.1917 tehty itsenäisyysjulistus ei siis kelvannut. Kullervo Manner havaitsi olevansa pian äkkijyrkkä kommunisti, joka vielä tappion partaalla keväällä 1918 uhosi omilleen: ”voitto tai kuolema”. Tällä Suomen syöjät, omansa jättäneet ja rajan taakse livahtaneet aiheuttivat aatetovereilleen hirvittävät seuraavat vuodet.

Suomen kommunistit olivat ikuinen pettymys Moskovalle

Väkivallan ilmapiiri kulkee Kullervo Mannerin loppuelämän ajan rinnalla ja selän takana. Hän johti Suomen kommunistista puoluetta rajan tuolta puolen. Puoluetta ohjeistettiin ja tuettiin, mutta vallankumoukseen maan alla toimimaan joutunut puolue ei kyennyt. Pitkällä tähtäimellä talvisotakin oli Stalinin suunnaton munaus, mikä säilytti hävittynäkin Suomen itsenäisten kansakuntien joukossa.

Aate ja siihen liittyvät yksityiskohdat ovat olleet kommunistiselle liikkeelle koko sen historian ajan henkinen rasitus. Kauhistuttavat määrät aikaa nuo maailmanparantajat kuluttivat toinen toistensa opastamiseen ja ojentamiseen. Niinpä Kullervo Mannerkin toisen vaimonsa Hanna Malmin kanssa intoutui opillisiin saivarteluihin. He halusivat panna Otto Wille Kuusisen tilille vanhoista historian taakse jääneistä riidoista ja virheistä. Niistä olisi pitänyt ottaa opiksi.

Manner ja Malm olivat katkeruudessaan niin sitkeitä, että jo niskan päälle kiivennyt Otto Wille alkoi nähdä heissä vaaran merkkejä. Kuten tänäänkin Venäjällä, kyse oli historian joidenkin mutkien tarkoituksellisesta unohtamisesta ja oikomisesta. Vallassa olijat eivät voi olla tehneet virheitä. Häiriköijät eivät osanneet lopettaa vaan alkoivat koetella kärsivällisyyttä.

Lopulta Stalinin pari linjakirjoitusta panivat väkättäjille luun kurkkuun. Kohta Manner ja Malm olivat vailla asemia paratiisivaltion elimissä. Heidät suljettiin eri tahoille neuvostoliittolaista vankileirien saaristoa, mikä oli häivyttävä nämäkin väärään uskoon tulleet elävien kirjoista aidoin stalinistisin menetelmin. Neuvo tuohonkin kyllä olisi ollut olemassa: ei kannata väitellä opeista niin, että henki menee.

Hanna Malm hukuttautui Solovetskissa, Manner kuoli paria vuotta myöhemmin 1939 Komin Uhtassa, Uralilla. Arviolta 60 miljoonaa ihmistä kävi noina vuosikymmeninä lävitse vankileirejä, jotkut selvisivät hengissä. Asiakirjoista Lackman on noukkinut yhden, paljon Mannerin kohtalosta kertovan dokumentin: ”Valtion ruumisliinoissa, haudan syvyys kaksi metriä”.

Matti Lackmanin kirja on perusteellisuudessaan kunnioitettava suoritus. Se ei kaunistele. Yli 70-sivuisen liitetiedoston tuella se on paljon enemmän kuin yhden käsittämättömään ismiin höyrähtäneen ihmisen elämänkerta. Taas kerran lukija tulee ihmetelleeksi, miten jotkut saattoivat retkahtaa noin pahasti. Ja silti joku - vaikkapa erään kommunistisen laulajattaren tapaan – voi kiljahtaa: ”mitään en kadu”.

Matti Lackman: Kullervo Manner. Kumouksellisen muotokuva. Amanita 2017.

MARKKU JOKIPII

Suomen islamilainen neuvosto tuomitsee Turun puukotukset

20.8.2017 - 11:14

Suomen islamilainen neuvosto on järkyttynyt Turun tapahtumista.

– Suomen Islamilainen Neuvosto, SINE, tuomitsee jyrkästi Turun puukotukset 18.8.2017. Otamme osaa kuolleiden omaisten suruun sekä muiden uhrien ja heidän läheistensä kärsimyksiin. Olemme järkyttyneitä, että Suomessakin epäillään nyt terroristista tekoa, neuvosto sanoo julkaisemassaan lausunnossa.

Neuvosto tuomitsee iskun takana todennäköisesti olevan väkivaltaisen ideologian.

– Vaikka teon motiivi on vielä epäselvä, on tärkeää lausua jo nyt ääneen, että tällaisia tekoja ei voi millään tavoin perustella. Viattomiin siviileihin kohdistuva väkivalta - tapahtui se sitten Turussa, Barcelonassa tai Charlottesvillessä - on vastoin niin islamin kuin kaikkien muidenkin uskontojen perusperiaatteita ja yleisiä inhimillisiä arvoja.

– Lukuisat ihmiset auttoivat uhreja, jopa oman terveytensä uhalla. Myös kaksi muslimia auttoi heitä ja todennäköisesti kumpikin heistä on sairaalassa kahdeksan loukkaantuneen joukossa, sillä he pyrkivät pysäyttämään hyökkääjän. Olemme kaikki yhdessä sillä puolella, joka toivoo rauhaa ja haluaa estää tällaiset tapahtumat. Lisäksi on tärkeää antaa viranomaisille työrauha, ja noudattaa poliisin pyyntöä olla ottamatta oikeutta omiin käsiinsä eikä aiheuttaa kärsimystä viattomille.

Sivut