Monet kunnat joutuvat miettimään sopeutuskeinoja kiristyneen taloustilanteen vuoksi. Kokoomuspäättäjille on erittäin tärkeää, että kuntien taloudesta pidetään hyvää huolta. Kunnissa on tarkkaan harkittava, mitkä investoinnit ovat ajankohtaisia ja välttämättömiä, jotta verotusta ei tarvitse kiristää.
Kuntien päätöksistä noin 60 prosenttia koskee opetusta ja kasvatusta. Kuntien verotulojen osuus rahoituksesta on noin 80 prosenttia ja valtionosuuksista muodostuu loput noin 20 prosenttia. Kokoomuslainen kunta huolehtii siitä, että kunnan rahat käytetään sinne, minne ne on tarkoitettukin. Opetuksen ja kasvatuksen osuus kuntien rahoituksesta on siis suurin!
Päätösten keskiössä tulee olla kuntalaisten hyvinvointi. Tarvitsemme nopeasti järkeviä toimenpiteitä muun muassa siihen, että meillä on terveet ja turvalliset päiväkodit ja koulut. Meidän tulee löytää toimivat ratkaisut myös sosiaalisen eriytymisen ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä maahanmuuttajien kotouttamiseksi.
Kokoomuslaisessa kunnassa ymmärretään, että koulu on oppimisen paikka. Luokissa tulee olla työrauha. Opettaja vastaa opetuksesta ja oppilas on koulussa oppimassa. Työrauha saadaan aikaan koulujen rehtorien ja ammattilaisten sitoutumisella yhtenäiseen ja selkeään toimintakulttuuriin, jossa sovituista asioista pidetään kiinni. Kokoomuslainen kunta panostaa myös opetuksen ja kasvatuksen laatuun muun muassa nostamalla oppimisen vaatimustaso entiselleen. Perustaidot muodostavat osaamisen ja osallistumisen perustan.
Aikuisen vastuulla on rakentaa turvallinen arki lapsille, nuorille ja aikuisille. Kokoomuslaisessa kunnassa on turvalliset ja terveet päiväkodit ja koulut. On tärkeää huolehtia kyseisten tilojen ilmanvaihtojärjestelmien säännöllisistä tarkastuksista. Siten voidaan ennaltaehkäistä sisäilmaongelmia ja niistä johtuvia sairastumisia. Lisäksi ilmanvaihtojärjestelmien tarkastaminen lisännee päiväkotien ja koulurakennusten käyttöikää.
Sopiva ja yhteisöllinen varhaiskasvatuksen ja koulun opiskeluryhmä mahdollistaa kasvattajalle ja opettajalle yksilöllisemmän ohjauksen ja opettamisen sekä tärkeän lapsen ja oppilaan kohtaamisen. Liian iso ryhmä altistaa herkemmin työrauhaongelmille ja hankaloittaa käytännön arjen työtä siirtymisineen ja on haasteellinen oppimisen toiminnallisuuden kannalta. Iso ryhmäkoko lisää myös ammattilaisten työuupumuksen riskiä. Kokoomuslaisessa kunnassa on siis sopivat ryhmäkoot ja riittävästi ammattilaisia kaikissa lasten ja nuorten ikävaiheissa varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen.
Kokoomuslainen kunta huolehtii oppilaiden ja opiskelijoiden sekä kasvatus- ja opetushenkilöstön hyvinvoinnista. Opiskelijoiden tulee saada riittävästi lähiopetusta ja tukea opintojensa aikana. Ryhmässä toimiminen ehkäisee yleensä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia. Kasvatus- ja opetushenkilöstölle tulee mahdollistaa osallistuminen työpäivän aikana sellaiseen täydennyskoulutukseen, johon he kokevat olevan tarvetta.
Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että kunnissa seurataan osaamisen kehittymistä ja oppimiseen vaikuttavia tekijöitä sekä mahdollista eri koulujen eriytymistä systemaattisesti ja luotettavasti.Kokoomuslaisessa kunnassa seurantatietoa käytetään päätöksenteon tukena. Kokoomuslaisessa kunnassa panostetaan sivistykseen ja hyvinvointiin!
Jaana Kiviluote
Kasvatustieteen tohtori, erityisluokanopettaja, kouluttaja
Eduskunta-avustaja
Kokoomusnaisten liittohallituksen jäsen
Kuntavaaliehdokas Turussa
Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston jäsen, lautakunnan varajäsen